YÜKSEKOVA KARMAŞASI KROM CEVHER REZERV ARAŞTIRMASI
Yüksekova karmaşığı Sivas Divriği-Tunceli-Elazığ(Guleman-Sori-Maden)-Yüksekova ve oradan İrana kadar uzanan Kreatese yaşlı ultrabazik kayaçlardan oluşmaktadır. Granitik, riyolitik sokulum kayaçların yoğun olarak gerçekleştiği Yüksekova karmaşığı içerisinde başlıca krom olmak üzere metalik zenginleşmeler yaygın olarak gelişmektedir.
Sivas-Divriği-Kangal, Elazığ-Guleman-Sori-Maden bölgelerinde ultrabazik kayaçların kromit oluşumları üzerine birden çok detaylı jeolojik,jeofizik ve sondaj çalışmaları yapılmasına karşın; aynı özelliklere sahip yüksekova ultrabazik birimlerinde cevherleşmelere yönelik hiç bir çalışma bulunmamaktadır. Özellikle krom madenciliği konusunda gelecekte ilgi alanı olacak Yüksekova ultrabaziklerinin detaylı incelenmesi ve özellikle kromit oluşum modelleri ve potansiyelinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Bu çalışma Yüksekova-Esendere ilçeleri arasında ultrabazik kayaçlarda gözlemlenen kromit cevherleşmelerinin yayılımlarının belirlenmesi ve rezervinin tespiti amaçlı yapılmıştır.

JEOFİZİK YÖNTEMLERLE KROM ARAMA
Ülkemizde krom cevherleşmeleri çoğunlukla ultrabazik kayaçlarla ilişkili olup Alpin tip cevherleşme şeklinde bulunmaktadır. Tektonizmanın fazla olduğu ultrabazik sahalarında krom cevherinin yeraltında ki yeri ve yayılımının bilinmesi oldukça önemlidir. Tektonizmanın bu denli yoğun olduğu ultrabazik sahalarda krom cevher tespitinin sadece sondaj aramaları ile yapılması ekonomik, zaman ve bilgi eksikliklerine neden olmaktadır. Sondaj çalışmaları öncesi ve sonrası yapılacak jeofizik çalışmalar işletmeciye önemli avantajlar kazandıracaktır.

MADEN ARAMALARINDA UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ
Uzaktan algılama özel amaçlar için üretilen uydu görüntülerinden amaca yönelik veri üretilmesine olanak sağlayan, son yıllarda değeri giderek artan mühendislik uygulamalarıdır. Özellikle profesyonel madencilik çalışmalarında ekonomik olarak değerli alanların tespiti,cevherleşme bölgelerinin belirlenmesi amaçlı başvurulması gereken bu arama yönteminde cevherin geometrisinin ve rezervinin belirlenmesi bu günkü teknoloji ile mümkün görünmemektedir. Madencilik sektöründe uzaktan algılama çalışmaları ile sahada cevherleşmelerin yoğun olarak geliştiği alanların tespiti, sahada gelişen tektonik kırık ve kıvrımların yayılımları, sahanın jeolojik özellikleri tepit edilebilmekle birlikte muhtemel cevher modelleri de oluştulabilmektedir.
Ağrı ili sınırları içerisinde bulunan metalik zenginleşmenin yoğun olduğu sahada cevherleşmelerin konumlarını ve saha içerisinde ki yayılımlarının tespit edebilmek amacı ile yaptığım uzaktan algılama çalışma ve sonuçları yazının devamında bulunmaktadır.

JEOFİZİK YÖNTEMLERLE BAKIR ARAMA VE CEVHER MODELLEME
Bakır çoğunlukla volkanizmanın,tektonizmanın ve hidrotermal aktivitenin yoğun olduğu sahalarda oluşan; farklı yataklanma ve kimyasal birleşiklerde bulunabilen elektrik iletkenliği yüksek madendir. Ülkemizde hidrotermal ve kalıntı tip yataklanma şeklinde bulunmaktadır. Hidrotermal tip oluşumlar da kurşun, çinko, yeryer gümüş ve altın gibi değerli yan elementlerde içerirler. Çoğunlukla kapalı tip işletme yöntemine dayanarak işletilen bakır sahalarında cevherin yeraltında ki yayılımının bilinmesi gerekmektedir. Bakır jeofizik yöntemlerle iletkenlik ve manyetik özelliğinden faydalanılarak aranmaktadır. Sondaj öncesi ve sonrası yapılacak jeofizik çalışmalar ile işletmeye önemli veriler sunulmalıdır. Kalkopirit sahasında cevherin yeraltındaki yayılımının ve rezervinin 3-boyutlu olarak ortaya çıkarılması amacı ile yapıtığım araştırma çalışması yazının devamında bulunmaktadır.

JEOFİZİK YÖNTEMLERLE LİNYİT ARAMA VE REZERV HESABI
Kömür, homojen olmayan, kompakt çoğunlukla lignoselülozik bitki parçalarından meydana gelen, tabakalaşma gösteren, içerisinde çoğunlukla C, az miktarda H-O-S ve N elementlerinin bulunduğu ama inorganik(kil,silt,iz elemenleri gibi) maddelerininide olabileceği, bataklıklarda oluşan kahverengi ve siyah renk tonlarında olan, yanabilen, katı fosil organik kütlelerdir.
Açık ve kapalı olarak işletilen linyit damarlarının yeraltında ki konumları, yayılımları ve özellikle tektonik kırıklarla olan ilişkilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Jeofizik araştırmalar ile linyit damarlarının yeraltında ki konum ve yayılımları belirlenebilmektedir. Linyit damarlarında meydana gelen kalınlaşmalar,incelmeler, tektonik atımlar takip edilebilmektedir.
Erzurum ili sınırları içerisinde bulunan kömür sahasında linyit damarlarının yeraltında ki yayılımlarının tespit edilebilmesi ve rezervinin ortaya çıkarılması amacı ile yaptığım tomografi görüntülüleme çalışması yazının devamında bulunmaktadır.

JEOFİZİK YÖNTEMLERLE BARİT CEVHER MODELLEME VE REZERV HESABI
Barit çoğunlukla volkanizmanın ve hidrotermal aktivitenin yoğun olduğu sahalarda oluşan yoğunluğu yüksek; sondaj,boya ve daha bir çok sektörde hammade olarak kullanılan cevherdir. Ülkemizde hidrotermal ve kalıntı tip yataklanma şeklinde bulunmaktadır. Hidrotermal tip oluşumlar da kurşun, galen, manyetit, gümüş gibi değerli yan elementlerde içerirler. Barit cevherinin yeraltında yayılımının tespiti amaçlı jeofizik çok kanallı rezistivite tomografi sistemi ile yapılan arama çalışması üzerine hazırladığım makale yazının devamında bulunmaktadır.
